Kuhmon järvet

Iivantiira, Lentua, Lammasjärvi, Ontojärvi, Kellojärvi ja Änätti
Kuhmosta löytyvät laajat erämaiset uistelualueet, jotka ovat kätevästi kalastettavissa yhdellä kalastusluvalla. Uistelijoita houkuttelevia järviä ovat luonnontilaiset komeat Iivantiira, Lentua, Änätti, Kellojärvi ja Lammasjärvi mutta myös säännöstelty Ontojärvi on hurja kalavesi. Kuhmon järvissä on runsaasti kalaa.

Muikku on runsaslukuinen ja petokaloista halutuimpia ovat taimenet. Yleisimpiä saaliita ovat hauet ja ahvenet sekä myös kuhat. Nykyisin myös kuha kuuluu kuhmolaisvesien saaliskalastoon ja esimerkiksi Ontojärveltä uistelija voi vetää kymmeniä kuhia illassa. Luontaisen lisääntymisen lisäksi järviä sekä niiden välissä olevia koskia hoidetaan istutuksin. Kuhmon kalastusalueen yhteisluvalla ovat viehekalastettavissa kaikki edellä mainitut vedet, jotka kattavatkin pääosan vesistöä.

SYVÄJÄRVI

Syväjärvi on kaksiosainen, kirkasvetinen metsäjärvi n. 20 kilometrin päässä Kuhmon keskustasta. Järven molemmat päät ovat syvät ja jyrkkärantaiset. Maisemaa hallitsevat kuivat mäntykankaat ja järven pohjoispuolella kohoava Syväjärvensärkkä. Järven ympäri kiertää noin 6 kilometrin pituinen helppokulkuinen rantapolku, jonka varrella on useita nuotiopaikkoja.

Pyyntikokoisena istutettu kirjolohi tarjoaa kalastuselämyksiä ympäri vuoden. Syväjärvi sopii erinomaisen hyvin kalastus- ja retkeilykohteeksi myös perheille ja ryhmille.

Hinnat:
• 12 € / 3 h
• 18 € / vrk

Kaikki alle 18-vuotiaat saavat luvista 50 % alennuksen. Alle 15-vuotiaat voivat kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen luvalla samaan saaliskiintiöön. Yksin kalastaville alle 15-vuotiaille on Eräluvat-verkkokaupasta saatavilla maksuton viikon kalastuslupa erikseen. Kohteeseen on saatavilla perhekohtainen kalastuslupa. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa/huoltajansa. Perheeksi luetaan myös avio- ja avopari Perheluvan hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen.
Kalastusaika: Kalenterivuosi. Kalastus järven "isolla puolella" (sillan eteläpuoli) on kielletty 6.-8.7. Perhokalastuksen SM- karsintakilpailun vuoksi. Rauhoitus ei koske sillan pohjoispuolista Niskalammen vesialuetta.

Kaikkeen kalastamiseen vaaditaan Syväjärven vapalupa. Yleiskalastusoikeudet (onkiminen, pilkkiminen, viehekalastus kalastonhoitomaksulla) on kielletty Lapin ELY:n päätöksellä (2280/5710-2015) kalaistutusten taloudellisen hyödyntämisen turvaamiseksi.

Luvalla on sallittu viehekalastus (uistin, perho, jigi) sekä onkiminen ja pilkkiminen.
Luonnollisten ja keinotekoisten syöttien käyttö on sallittu.
Rannalta tai ankkuroidusta veneestä kalastettaessa saa käyttää yhtä vapaa ja siimaa kalastajaa kohti. Vavan on oltava kalastajan kädessä tai käden ulottuvilla (enintään 2 m). Soutu-uistelussa, perhonsoudussa ja jäältä kalastettaessa saa käyttää kahta vapaa kalastajaa kohti.

Vuokraveneen ja kelluntarenkaan käyttö kalastuksessa on sallittu. Perämoottorin (myös sähkö) sekä moottorikelkan käyttö kalastuksessa on kielletty.

Pyyntimitat ja rauhoitukset
• Harjus vähintään 35 cm
• Kirjolohella ja siialla ei ole vähimmäismittaa
• Veneen, saunan ja asuntovaunupaikkojen vuokraukset: Matti Kyllönen p. 040-7012144.
• Rantapolkuja n. 6 km, laavu, kota, nuotiopaikkoja, telttailu- ja asuntovaunualue.
• Syväjärven kahvio on avoinna kesä-elokuussa. Kahvion ylläpidosta vastaa Kuhmon 4H yhdistys.
• Vinkit
• Parhaat ottipaikat ovat keskiosan salmen tuntumassa ja järven molemmissa päissä.

Lupien myynti:

Pääkkönen & Piirainen ( Kuhmo). Netistä: www.kalakortti.com Lisätietoja: Kuhmon kalastusalueen puheenjohtaja Tero Karppinen puh. 0400-226 158.